איך לנהל זרימת ידע שוטפת בארגון ואיך לטפל בעובד שמסתיר ידע  מקצועי?

ניהול ידע בארגון הוא אחד המפתחות להצלחתו העסקית. עובדים שמשחקים איתך בהחבאת ידע מקצועי ושמירתו קרוב לחזה – הם הסיוט של כל מנהל. מה עושים?

ניהול ידע בארגון: למה עובד יבחר בכלל להסתיר ידע מקצועי מהממונים שלו?

ברוב המקרים זה מתוך פחד וחוסר ביטחון (הידע יישאר אצלי ואז בחיים לא יוכלו לפטר אותי) אבל יושבת שם גם הפרעת אישיות, רצון להיות במרכז ולקבל תשומת לב תמידית או שלפעמים מדובר בעניין תרבותי. הרבה פעמים עובדים ממדינות חבר העמים למשל שגדלו תחת אוירה של הסתרה בוחרים באופן תת מודע להחזיק ידע אישי מקצועי קרוב אליהם ולא לשתף בו אחרים. לארגון זה כמובן עושה סבוט'ג גדול כשהידע לא זורם בחופשיות.

איך מנהל יכול לטפל בעובד שמסתיר ידע ולא מאפשר לו לזרום באופן חופשי ?

ניהול ידע בארגון מתחיל במניעה ובגיוס עובדים נכון:    סננו כבר בשלב הגיוס  מועמדים עם אישות שרומזת על נטיה להסתרת ידע. לפני תוכניתנים הציגו בעיה המחייבת פתרון טכנולוגי מורכב כאשר אתם מתחקרים אחר נכוננותו  לשתף, להיות בהיר עד לרמת הפרטים הקטנים. שאלה טובה נוספת לסינון עובד כזה שנוטה להסתיר ולא לשתף בידע מקצועי תהיה: "האם היית 'בלתי ניתן להחלפה' במקום העבודה הקודם. תשובה חיובית צריכה להדליק אור אדום

ניהול ידע בארגון מתרחש כאשר המנהל יורד אל העם

"גאון" שמחזיק בידע טכנולוגי נדיר– יחוש שמנסים לחלוב את כוחו  אם מצמידים לו עמית לצרכי חפיפה ולהתחפר עוד יותר. אם מנהלו הישיר ירד אל רצפת הייצור, אל המעבדה, ישב עם העובד ויבקש הסברים על תהליך העבודה- הסיכוי לזרימת הידע תהיה גבוהה יחסית. התעניינות אישית כזו היא תגמול אמוציונלי שמביע הערכה  לעובד ולכישוריו. לרוב ההוקרה הזו תוביל לזרימת ידע  באופן חופשי וספונטני.

ניהול ידע בארגון על ידי נהלי תיעוד סדורים

אמנם הנהגת מדיניות של תיעוד באמצעות תוכנה אינה פתרון מושלם - אבל הכלי הטכני הזה ממזער באופן ניכר ריכוזיות של ידע קריטי אצל גורם יחיד בארגון אחד. בסופו של יום התיעוד הרציף בונה מאגר ידע מצטבר שמשחרר את הארגון מתלות בחסדיו של  עובד שמסתיר ידע

ניהול ידע בארגון על ידי תמריצים ובונוסים

תנו לעובדים תמריצים על זרימת ידע: תגמלו עובדים המשתפים את עמיתי הארגון בידע המקצועי שצברו.   למשל, קדמו איש מכירות שמפרט את הידע הסמוי שלו אודות לקוחותיו והעניקו לו לידים חדשים.

ניהול ידע בארגון ע"י שימוש באגוטריפ של העובד

הסתרת הידע נובעת  לעיתים  מאגו טריפ של עובד (אני ואפסי עוד). רתמו את אותו נרקסיזם לטובת הארגון: הציגו את מומחיותו של מסתיר הידע בפני שאר העובדים, ספקו לו במה קבועה להפגין את הידע המקצועי שלו בישיבות או בסדנאות פנים-ארגוניות.

ניהול ידע בארגון: כאשר הגעתם לעימות על  תנו לעובד סולם לרדת מהעץ

נקלעתם למצב של עימות עתידי מול עובד מסתיר ידע שמסרב להזרים אותו  שמתחמק ? שימו את האגו בצד, אל תיכנסו להאשמות וספקו לו סולם לרדת מן העץ.  משפט כמו  "אני יודע שאתה בעומס מטורף שלא מאפשר לך להעביר את הידע" יגדיל את הסיכוי שהעובד המהלת בכם ירד מהעץ וייפתח.