כלל מספר 1: לעולם על תפסיד כסף. כלל מספר שני: לעולם אל תשכח את כלל מספר 1
וורן באפט
משא ומתן על שכר למשרת ניהול אינו מהלך פשוט- במיוחד לבוגרי אוניברסיטה נעדרי ניסיון ניהולי. כך תעשו זאת בהצלחה. איך לקבל שכר גבוה במשרת ניהול כשאתם בוגרי אוניברסיטה ועדיין אין לכם ניסיון ניהולי?
משא ומתן על שכר למשרת ניהול: כאשר מועמד חסר ניסיון, למשל סטודנט שזה עתה סיים לימודים אקדמיים בהצטיינות, מגיע לאייש משרת ניהול ונכנס לשלב קביעת השכר והתנאים - הוא מגיע מעמדת נחיתות. באוויר עומדת התחושה שהמעסיק התפשר- ולכן הציפייה היא שעכשיו אתה תלך לקראתו ותעבוד בשכר נמוך מן המקובל בתפקידי ניהול. מבחינתך כאדם שמעריך את עצמו ואת כישוריו תפיסת העולם הזו היא out of the question.
עשו שיעורי בית והגיעו לדיון בנושא המשכורת שלכם עם סקרי שכר. הראו את הטווחים המקובלים במשרות ניהול דומות ושטחו את ציפייתכם ששכרכם ייקבע לפחות בחלק התחתון של הטווח (בין הרבעון התחתון לחציון של הטווח). הגישה הזו משדרת רצינות ומעידה שאתם מנהלים את המשא ומתן בנושא תנאי ההעסקה- על בסיס ענייני – לא על פי קפריזה או משאת נפש.
לא פעם המראיין חייב את הגוד אקסיוז (את התירוץ הטוב) לשלם לכם את מה שאתם מבקשים. כאשר אתם באים אליו עם מסמכים טבלאות שכר אתם מקלים עליו לתת הסברים מול ההנהלה שלו . תפקידכם בשלב הזה הינו "לעזור לו לסייע לכם". מרואיין טוב עוזר למעסיקיו לקבל החלטה אמיצה – במיוחד כאשר הוא לא עונה לדרישות התפקיד.
אם מקפחים אתכם בשכר- על בסיס ה"אין לך ניסיון ניהולי" או על בסיס ""אתה לא הכי הכי מתאים"- עדיין שווה לכם לקבל את המשרה גם בשכר של 20% פחות מן המקובל. אחרי שנה בתפקיד ניהולי אתם מגיעים אל המעסיק לדיון על השכר מעמדה חזקה יותר – וערככם גם בשוק העבודה כשתרצו לעבור אל המשרה הניהולית הבאה.
גם אם אתם מצטייני דיקן ואתם חסרים ניסיון ניהולי פשוט כיון שרק עתה סיימתם את הלימודים האקדמיים– הרי שעדיין מבחינת המגייס אתם מהווים סיכון. אם אתם מתעקשים על משרה ניהולית דווקא - ספרו למראיין על תפקידים אחרים שעשיתם שנשאו אופי של מנהיגות ("הייתי ראש שבט בצופים" , 'הייתי מ"כ בצבא' וכו'). מי שכל חייו ישב על כורסא או מול מחשב ועכשיו רוצה להיות מנהל ייזכה לגישה סקפטית בראיון עבודה. הראו למעסיק שעשיתם תפקיד ניהולי או תפקיד מנהיגותי כלשהו גם אם לא בזירת הקריירה.
אם במשרה קודמת הייתם אנשי מקצוע (תוכניתנים למשל) ולא עסקתם בניהול אנשים פרופר– הראו שהיתה לכם חשיפה להובלת פרויקט רוחבי בתוך הארגון.לחילופין נסו לצבור ניסיון ניהולי אפילו במסגרת התנדבותית – למשל באגודת הסטודנטים או בארגון מלכ"רי אחר. גם אם המעסיק יודע ש"מנהל מחלקת תרבות" בועד הסטודנטים הוא בעיקר "טייטל" – עדיין הוכחתם לו שאתם יזמים, אקטיביים ושואפים להתקדם. למעסיק במקרה כזה חשוב להגיע עם משנה סדורה על מהו ניהול נכון של אנשים. דברו במושגי ניהול Y – דוקטרינה שמתאימה לארגונים נאורים מודרניים: "אני מאמין שניהול אנשים נשען על הקשבה שיתוף העצמה וזיהוי החוזקות שלהם".
כלל מספר 1: לעולם על תפסיד כסף. כלל מספר שני: לעולם אל תשכח את כלל מספר 1
וורן באפט